Megnézem!
Bezár!
.hu .de

SUP- Kajak-Kenu tábor 2022

SUP- Kajak-Kenu tábor 2022Idén nyáron is szervezünk Gyermektáborokat ezúttal Balatonfüreden.

Gyermektáborok 2021

Gyermektáborok 2021
Idén nyáron is szervezünk Gyermektáborokat ezúttal Ktalanfüreden.
Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.
Tovább »

Gyermektáborok 2020

Gyermektáborok 2020<div align="left"><span style="text-align: justify;">Idén nyáron a Gyermektáborok Balatonfüreden a BYC területén kerülnek megrendezésre.</span><br style="text-align: justify;"></div><div align="left"><span style="text-align: justify;">Jelentkezés a BYC honlapján: KAJAK-KENU TÁBOR&nbsp;&nbsp;</span><a href="https://byc.hu/gyerektabor/">https://byc.hu/gyerektabor/</a></div><div align="justify" style="text-align: justify;"><div align="left"><span style="text-align: justify;">Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.</span></div><div align="left"><span style="text-align: justify;"><br></span></div><div align="left"><a href="http://www.balatoni-sarkanyhajo.hu/gyermekt%C3%A1bor-2021,91.html">Tovább&gt;&gt;</a></div></div>

Gyermektáborok 2019

Gyermektáborok 2019
Idén nyáron is szervezünk Gyermektáborokat Balatonfüreden.
Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.
Tovább »

Balatoni Regatta 2018

Balatoni Regatta 20182018. október 13-án rendezzük idei evezős túraversenyünket Balatonfüreden.

Gyermektáborok 2018

Gyermektáborok 2018<div align="left"><span style="text-align: justify;">Idén nyáron is szervezünk Gyermektáborokat Balatonfüreden.</span><br style="text-align: justify;"></div><div align="justify" style="text-align: justify;"><div align="left"><span style="text-align: justify;">Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.</span><br></div></div><a href="http://www.balatoni-sarkanyhajo.hu/gyermekt%C3%A1bor-2021,91.html">Tovább »</a>

Balatoni Regatta 2017

Balatoni Regatta 2017Idén új időpontban! 2017 október 14. Balatonfüred.

SZÉCHENYI BALATONI REGATTA 2016

SZÉCHENYI BALATONI REGATTA 2016
2016 Október 22-án rendeztük evezős túraversenyünket.
Tovább »

2017 Gyermektáborok

2017 Gyermektáborok
Idén nyáron is szervezünk Gyermektáborokat Balatonfüreden.
Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.
Tovább »

2014 Kajak-kenu tábor

2014 Kajak-kenu tábor
Idén nyáron is szervezünk kajak-kenu tábort Balatonfüreden.
Edző: Házi Zsuzsa, evezésben 20-szoros magyar bajnok, világbajnoki 7. helyezett.
Tovább »

‹«   «   1   2   »   »›

Támogatónk Alcoa
Szeretnéd kipróbálni a Sárkányhajózást? Érdekel a Balatonfüredi Sárkányhajós csapat élete? Részt vennél egy sárkányhajózáson a Balatonon? Akkor a Balatoni sárkányhajós csapat a te barátod! gyere el egy Sárkányhajó edzésre, nézd meg hogy a balatonfüredi sárkányhajósok hogyan készülnek az immár egyre népszerűbb sárkányhajós versenyekre.
Egyesületünk az evezősöket is várja. Evezős egyesületünket Balatonfüred találod. Célunk az evezős sport népszerűsítése, az evezés elterjesztése. Amennyiben úgy gondolod, hogy az evezést, az evezős sportágat neked találták ki, akkor a balatoni evezőcs csapatunk rád vár! Balatonfüredi evezős Klub balatonfüred
Balatonfüredi Sárkányhajó Club

Balatoni Regatta 2019

Balatoni Regatta 2019
SZÉCHENYI BALATONI REGATTA 2019
Tihany, 2019. szeptember 29.

Sárkányhajó Roadshow és Sulisárkány 2019

Sárkányhajó Roadshow és Sulisárkány 2019Sárkányhajó Roadshow és Sulisárkány 2019 május 25. szombat Balatonfüred!

Sárkányhajó Roadshow 2018

Sárkányhajó Roadshow 2018Újra Sárkányhajó Roadshow Balatonfüreden!

‹«   «   1   2   3   »   »›

További részletek az aktuális időjárásról

 

Ugrás FACEBOOK oldalunkra >>
Sárkányhajózás a Balatonon
Balatoni kajak - kenu
Sárkányhajózás a Balatonon
Kajak- kenu tábor a Balatonnál
Sárkányhajó versenyek

 


Welapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

Sportág története

A sportjellegű evezésről az ókori görögöktől vannak az első adatok:

a klasszikus görög kultúra idején, a Kr. e. 5–4. században Athénban, az argoliszi Hermionéban, majd a szicíliai Segestában rendeztek evezős versenyeket. A tengeri kereskedelmi flottájáról híres középkori Velencei köztársaságban a 14. században számolnak be először a források hivatásos hajósok között megrendezett versenyről, sőt a lagúnákban lebonyolított eseményről később képzőművészeti ábrázolás is fennmaradt. A 16. században Angliából van arra adat, hogy a Temzén közlekedő személyszállító bárkák hivatásos hajósai, a révészek között versenyt rendeztek úgy, hogy az utasok – jó brít szokás szerint – fogadásokat köthettek. A győztes jutalma nemcsak nagy pénzösszeg, hanem néha kiemelkedően értékes díj is lehetett.

Az újkori modern evezőssport Angliában alakult ki a 18. század folyamán. A Temze fölső folyása mentén élő főrendi tagok, mágnások bárkákon közlekedtek Londonba a parlamenti ülésekre. A bárkát hajtó evezősök létszáma – mintegy státuszszimbólumként – rangjuk arányában nőt: a királyi bárkát tíz-, a főurakét nyolcfős legénység hajtotta. A nyolcevezős hajóban történő együttmozgás örömét a főrendi származású diákok az egyetemeken is megteremtették maguknak; néhány évtized alatt kibontakozott az egyetemi nyolcevezős verseny, melyekről az 1820-as évek elején maradtak fenn az első feljegyzések. A mára legendává vált Oxford–Cambridge egyetemek közötti nyocas versenyt első ízben 1829. június 10-én rendezték meg a Temzén a Putney és Murtlake közötti mintegy 6840 méteres távon.

Az evezés mint sport, a versenyzés nemcsak rohamosan terjedt először az angolszász országokban (Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália) majd szerte Európában (Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország), hanem technikailag is jelentős fejlődésen ment keresztül. Ekkoriban ugyanis a viszonylag széles hajókban, bárkákban az evezőlapátot a hajó oldalában, a palánkon kialakított vájatba helyezték. 1828-ban először alkalmaztak – fából készült – külvillát a hajó palánkjára erősítve (Angliában), majd 1830-ban vasból készült külvillát (az Amerikai Egyesült Államokban); ami lehetővé tette – a hajószélesség s ezzel a tömeg jelentős csökkentése mellett – a hajóhajtás kedvezőbb fizikai feltételeinek megteremtését. A versenyzők menetiránynak háttal, fix padokon ülve, csak felsőtestük és karuk erejével hajtották a kőris-, fenyő-, cédrusfából készült hajókat. Az 1830 körüli években Frankfurtban, 1834-ben a Szajnán megrendezett versenyről korabeli metszetek, míg a hamburgi evezősklub 1836-ban történt megalapításáról dokumentumok tanúskodnak. A világon a ma is második legismertebb evezősversenyt, a Royal Henley regattát 1839-ben rendeztékAz evezés a kezdetektől kezdve szerepel az újkori olimpiák programján, még akkor is, ha mindjárt az elsőn, az 1896. évin Athénban a viharos időjárás miatt elmaradtak az evezősversenyek. A montreáli olimpián (1976) szerepelhettek először női evezősök a programban, hat versenyszámmal.
1962 óta rendeznek világbajnokságot a sportágban. 1974-ig csak négyévente rendezték meg, ettől az évtől kezdve azonban az olimpiák között minden évben sor kerül rá, s ugyanettől az évtől kezdve a női versenyzők is részt vehetnek a világbajnokság programján. 1984-ben a FISA római kongresszusán döntést hoztak arról, hogy a nők számára 1000-ről 2000-re emelik a versenytávot. 1984-ben ismét kibővült a világbajnokságok, s az egyéb világversenyek programja. Mind a férfiak, mind a nők számára – ifjúsági és felnőtt korcsoportban – bevezették az ún. könnyűsúlyú kategóriát, vagyis a meghatározott egyéni és csapatátlagsúlyú versenyzők külön versengenek egymással. 1996 óta néhány könnyűsúlyú versenyszám az olimpiák program
meg először.

A magyar evezőssport

A kezdetek

A reformkorban a városi polgárság és a felvilágosult nemesség életében megjelent az igény a szabadban és társasági keretek közt űzhető testmozgások iránt. Ez volt az a fogékony talaj, melyben – hála gróf Széchenyi István kezdeményezésének – meggyökeresed(het)ett az evezés, mint szabadidős sport az 1840-es évek Pest-Budáján. A gróf Wesselényi Miklós barátjával együtt tett 1823. évi angliai útján ismerkedett meg közelebbről az ottani sportjellegű evezéssel. 1826-ban Széchenyi hajót hozatott magának Londonból. 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett, amiről – az út sporttörténeti jelentőségét maga is átérezve – jegyzőkönyvet írt naplójába. „Memorandum – Gróf Széchenyi, Halifax és Barneby urak Bécsben a práterbeli Lusthaustól indultak ma reggel ¼ órával 6 előtt gróf Széchenyi kétevezős kishajóján egy kormányossal – és a pozsonyi hídhoz érkeztek 23 perccel 10 óra előtt; befejezvén az utazást 3 óra és 12 perc alatt. – A hajó e napon Louise-nak kereszteltetett –” Az ezt követő évtizedekben Széchenyi életének része lett az evezés, naplóbejegyzéseiből megtudjuk, hogy elsősorban a társadalmi érintkezés, együttlét célját szolgálta. 1829. júniusi feljegyzésében van először adat arra, hogy az evezés nem Pozsonyban, hanem Pesten zajlott. 1830-ben evezős hajóval járta végig a Dunát Pest-Budától a Fekete-tengerig, erről szóló beszámolójában kidomborította annak sportteljesítményét.
1834–35-re tehető a magyarországi evezés intézményszerű megalapozása, Széchenyi megalapította a Csolnakdát (Csónakdát), mely úri magáncsónakda volt, barátait látta vendégül, gyarapodó hajóiban biztosítva a társaság különleges együttlétét.
 

 

Szeretnéd kipróbálni a Sárkányhajózást? Érdekel a Balatonfüredi Sárkányhajós csapat élete? Részt vennél egy sárkányhajózáson a Balatonon? Akkor a Balatoni sárkányhajós csapat a te barátod! gyere el egy Sárkányhajó edzésre, nézd meg hogy a balatonfüredi sárkányhajósok hogyan készülnek az immár egyre népszerűbb sárkányhajós versenyekre.

Támogasson minket!

Ezúton is köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé tették működésünket és támogatták a balatoni evezős és kajak-kenu sport működését, fejlesztését és népszerüsítését.

Kérjük, hogy adója 1%-val támogassanak minket, hogy eredményes munkánkat tovább folytathassuk.

Adószámunk: 18029253-1-19

Köszönjük!

A statisztikai adatok szerint honlapunkat leggyakrabban a következő kifejezésekkel találják meg:

Sárkányhajó, Balatonfüredi Sárkányhajó, sárkányhajózás a Balatonon, Balatoni sárkányhajós csapat, Sárkányhajó edzések, Kajak kenu Balatonfüred, Evezős egyesület Balatonfüred, evezés, evezés a Balatonon, balatoni evezés, balatoni evezős csapat, Balatonfüredi evezős Klub

 

Impresszum | | | Tartalom: * Sárkányhajó * 1992 - 2024 | Klikk: 531016 / 153920
BKKEVSE | Balatonfüred | BALATONI KAJAK – KENU EVEZŐS ÉS VITORLÁS SPORTEGYESÜLET
2012. február 20


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Bemutatkozik a Balatonfüredi BALATONI KAJAK – KENU EVEZŐS ÉS VITORLÁS SPORTEGYESÜLET - SÁRKÁNYHAJÓ - KAJAK - KENU - EVEZÉS

Tulajdonos: BKKEVSE

Kapcsolat: Balatonfüred

Címsorszöveg: Sportág története - | BALATONI KAJAK – KENU EVEZŐS ÉS VITORLÁS SE BALATONFÜRED - evezés sárkányhajózás | Bemutatkozik a Balatonfüredi BALATONI KAJAK – KENU EVEZŐS ÉS VITORLÁS SPORTEGYESÜLET - SÁRKÁNYHAJÓ - KAJAK - KENU - EVEZÉS

Szlogen:

Linkfelhő: Sárkányhajó, Balatonfüredi Sárkányhajó, sárkányhajózás a Balatonon, Balatoni sárkányhajós csapat, Sárkányhajó edzések, Kajak kenu Balatonfüred, Evezős egyesület Balatonfüred, evezés, evezés a Balatonon, balatoni evezés, balatoni evezőcs csapat, Balatonfüredi evezős Klub,

Készült:2012. február 20

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár